EKO Kontakt Telefon 00381 11 2061 500

Bezbedna vožnja motociklom

Jednostavni savet za motocikliste
 
Sastavio Thanassis Houndras, Direktor škole “California Superbike School-Greece”, član Evropske povelje o bezbednosti na putu.
 
Mnogi ljudi - a ne bez opravdanja - vide motocikle kao sezonsko zadovoljstvo. Kombinacija motocikla i loših vremenskih uslova tokom zime nije baš najzgodnija.
 
Tokom leta, međutim, motociklisti moraju da se bave problemima koji su važniji od onih koji se javljaju zimi.
 
Toplota
 
S obzirom da su direktno izloženi visokim temperaturama, motociklisti moraju da vode računa da dovoljno često i unapred unose tečnost da bi nadoknadili gubitak. Žeđ je prvi pokazatelj dehidracije, koja utiče negativno na jasnost misli, reflekse i sposobnost dobre koncentracije.
 
Oprema
 
Zbog toplote, mnogi motociklisti ne nose potpunu opremu. Ostave jaknu kod kuće, voze u sandalama, a čak ne nose ni šlemove. Međutim, šlemovi, ne samo da obezbeđuju zaštitu u slučaju nezgode, oni takođe nude odličnu zaštitu od sunca. Tamni vizir štiti oči od zaslepljujućeg svetla, izduvnih gasova, prašine i svih vrsta čestica u vazduhu, čak i insekata.
 
Što se tiče jakni, po prodavnicama se mogu naći letnji modeli koji omogućuju slobodnu cirkulaciju vazduha, tako da motociklisti nemaju osećaj vrućine i ne znoje se. Oni pokrivaju telo i što je još važnije imaju sve zaštitne dodatke (za laktove, ramena, leđa). Isto važi za rukavice. Bolji je imati par rukavica koje su lagane, sa rupicama za ventilaciju i koje obezbeđuju potpunu zaštitu, nego gola šaka koja se stalno znoji.
 
Isto važi za noge motocikliste. U najmanju ruku treba obezbediti da motociklista ne nosi samo šorc, bermude, itd. Ako smatrate da je previše nositi čizme ili bilo šta drugo što pokriva zglobove - iako je to neophodno - uvek treba da izbegavate sve vrste sandala. Patike su „laganija“ obuća koju motociklisti treba da nose.
 
Motocikl
  • Najvažniji element motocikla su gume. Gume su delovi koji se najviše testiraju tokom letnjih meseci. One se suše i postaju krute i gube svoje dobre karakteristike. U svakom slučaju gume treba menjati svake jeseni, posle letnjeg perioda. U tom kontekstu, ako su početkom leta u prihvatljivom stanju, nema potrebe menjati ih, s obzirom da je neophodna zamena posle leta. Šta više, obzirom na stanje asfaltiranog puta u letnjim mesecima, zamena guma neće odigrati veliku ulogu. Naravno, ako su gume izlizane, moraju se zameniti, naročito ako motociklom krećete na duži put od više stotina kilometara. S obzirom da vruć asfalt podiže temperaturu gume više nego bilo koji drugi period u godini, preporučujemo da povećate pritisak vazduha u gumi za 2psi, da bi se smanjila mogućnost pregrevanja. 
  • Veoma je važno za motocikl da zameniti ulje u motoru na početku leta. Preporučljivo je da se pre svakog dužeg puta motocikl servisira, proveri grejač i kočiona tečnost, kočnice, prenosni lanac, karburator i ventili i sve lampice i svetla. 
  • Pažnja!! Od dana posete radionici treba da prođe najmanje jedna nedelja do polaska na put, da biste osigurali da nije bilo omaške ili greške u servisiranju. Izbegavajte izlaganje motocikla suncu ako ga ne koristite, jer to isušuje gumene delove i kontrolne instrumente, utiče na farbu i menja boje plastičnih delova. 
Pored toga, dobro je da na svom motociklu uvek imate sledeće:
  • Stik ili posebnu kremu za ujede ose i pčele. 
  • Antiseptične maramice iz apoteke za ogrebotine. 
  • Pomadu za opekotine. Opekotina gole noge od ispusne cevi je veoma neprijatna tokom leta kada idemo na more i kada smo izloženi suncu. 
  • Komplet za opravku probušene gume ne zauzima mnogo mesta u prtljažniku, a omogućiće Vam da nastavite putovanje do prve radionice. 
  • Lista telefona za hitne slučajeve u oblasti koju posećujete. Pre nego što krenete na putovanje, takvu listu možete naći u bilo kojoj turističkoj agenciji, a možete da nabavite i samo telefon za informacije. Lista treba da obuhvata brojeve policije, bolnice, apoteke, policije za turiste i lučke kapetanije. 
Ovaj član je preuzet is informativnog biltena  'Αttiki Odos', 13. jul 2007.