EKO Kontakt Telefon 00381 11 2061 500

Osnovna provera naših vozila

Čak i zamena guma predstavlja glavobolju mnogima… Medjutim, odgovarajuće održavanje i jednostavne popravke na kolima su od velikog značaja, jer od toga zavisi efikasan, dugotrajan, pouzdan i bezbedan rad Vašeg vozila.

Ne podcenjujte činjenicu da na ovaj način Vi “komunicirate” bolje sa svojim vozilom.

Zato, vozač treba da zna da proveri i održava bar neke delove vozila, iako uglavnom ide u tu svrhu u radionicu kod majstora ili u predstavništvo.

Kako kola koja ste kupili ili koja ćete kupiti Vas mogu koštati isto toliko koliko i popravke kod majstora, molimo Vas da pročitate sledeće savete, koji će Vam pomoći u prvim kontaktima sa kolima.
 
Provere su podeljene u 3 kategorije.
 • Spoljašnje provere
 • Provere motora
 • Provere upravljačkih funkcija

SPOLJAŠNJE PROVERE 
 
Pogledajte oko Vaših kola da nema nekih prepreka ispred ili iza koje onemogućavaju kolima da se pokrenu.
 
Proverite da ništa ne curi iz kola, pre svega iz motora.
 
Proverite stanje guma (vazdušni pritisak i da nije guma negde isečena ili ima ispupčenja ili nepravilnosti). Ako ste ustanovili veliki gubitak pritiska idite do najbliže benzinske pumpe ili vulkanizatera da dodate pritisak do neophodnog nivoa.
 
Proverite rezervnu gumu da li je u dobrom stanju i da li je pod odgovarajućim pritiskom (3-4 psi više nego pritisak uobičajene gume). 
 
Proverite da li imate sledeće: 
 
 1. kutiju za prvu pomoć 
 2. trougao 
 3. dizalicu i ključ za zavrtnje 
 4. lance za gume za vožnju po snegu 
 5. baterijsku lampu i ručni alat 
 6. aparat za gašenje požara 
 
Proverite svetla i svetlosne lampice: 
 • proverite da li rade sva svetla na automobilu – poziciona, srednja i duga
 • da li rade žmigavci
 • da li rade pokazivači pravca za skretanja ulevo ili udesno
 • da li rade zadnja kočiona svetla
 • da li radi stop-svetlo
 • da li rade svetla za vožnju unazad
Očistite plastiku koja pokriva svetla, zamenite ukoliko je polomljena a takodje i pregorele sijalice.
Proverite rad brisača (stanje gumice) i ako je neophodno zamenite ih. Proverite takodje stanje vode za brisače, prilagodjavajući, ukoliko je potrebno, mlaz vode tako da pada na odgovarajuće mesto na šoferšajbni.
Proverite Vaše tablice, da su dobro pričvršćene i čiste.

U PREDELU MOTORA

Proverite sistem za hladjenje i pre svega nivo vode u hladnjaku i da li je potrebno dodati vodu.

Proverite remen ventilatora koji ne sme da bude olabavljen niti istrošen (većinom slučaj kod starih automobila) i proverite da ništa ne curi blizu pumpe za vodu.

Proverite sistem za podmazivanje, nivo ulja u motoru koji treba da bude izmedju max i min linije. Proverite takodje indikator za ulje i da ne dolazi do curenja ulja.

Proverite bateriju – ako je baterija otvorenog tipa, nivo tečnosti u bateriji treba da bude 1 cm iznad olovne ploče – PB) i ako je neophodno dopunite je. Pričvrstite terminale baterije i ako je neophodno deblokirajte ventilacione otvore; očistite polove od soli i masnoće vazelinom.

Proverite tečnosti za hidraulični volan, kvačilo i kočnice.

Proverite kočioni sistem i pre svega nivo kočione tečnosti. Ne treba da dopunite tečnost do obeležja maksimum. Indikator blizu minimuma može da znači da neki delovi treba da se zamene ili služi da ukaže na to da negde dolazi do curenja.

Proverite tečnost za pranje stakala i dodajte vode ako je potrebno.

PROVERE U UPRAVLJAČKIM FUNKCIJAMA

Proverite toleranciju volana koja ne treba da premaši ugao od 15 stepeni ili dužinu od dva prsta.

Proverite da li indikacione lampice na instrument tabli rade.

Proverite da li radi sirena.

Proverite da li ima benzina u vozilu ili da li lampice-indikatori na instrument tabli ukazuju na to da negde postoji problem.

Proverite da li pedale pružaju uobičajeni otpor. Kad pritisnemo kvačilo, treba da može da se pritisne sve do kraja, dok pedala za kočenje treba da stane na pola puta i da čvrsto ostane na toj poziciji. Kočnice treba proveriti sa upaljenim motorom. Nije potrebno istaći da ako pedala za kočenje ide sve do kraja, ostavljajući osećaj kao da pritiskamo sundjer, moramo odmah da imobiliziramo vozilo. 
 • Podesite poziciju za vožnju i naslon za glavu. 
 • Podesite ogledala. 
 • Osigurajte da su Vam zatvorena vrata. 
 • Stavite sigurnosni pojas i osigurajte da su i suvozači takodje stavili svoje pojaseve.re nego što upalite motor proverite da li je crvena indikator lampica uključena. Ako jeste ne pokrećemo motor. 
 • Za startovanje vozila: proveravamo… dajemo znak da ćemo krenuti…bacimo pogled unazad još jednom... i krećemo samo ako je put prazan.