EKO Kontakt Telefon 00381 11 2061 500

Bezbednost treba da bude naša primarna briga

Ako Vam se tokom putovanja pokvari motor i morate da zaustavite auto, odmah uključite sva upozoravajuća svetla na vašem autu (alarm) i pokušajte po svaku cenu da se domognete najbližeg parkinga ili radionice.

Ako to ne možete da uradite, parkirajte svoj auto pored puta i daleko od krivine ili odmah nakon nje.

Brzo postavite fluorescentni trougao na najmanje 100 metara udaljenosti od Vašeg auta ako ste na autoputu ili na putu na kome se brzo vozi. Pažnja: Po mraku, pre nego izađete iz auta da postavite trougao na put, obucite fluorescentnu jaknu, a ako nemate takvu jaknu, nosite šarenu odeću.

Ako primetite prekide u radu motora

Proverite sistem paljenja motora, koji je veoma osetljiv na vlagu. Tokom zimskih meseci, velike kiše i voda na putu mogu uzrokovati prekide u radu motora, čak mogu u potpunosti zaustaviti njegov rad. Ako se ovo dogodi, otvorite haubu vašeg auta i sprejom koji suzbija vlagu posprejišite svećice, kablove svećica, anlaser i poklopac raspršivača. Treba da uklonite kablove svećica od svećica jedan po jedan, i nakon što svaki posprejišete treba da ga odmah vratite nazad na mesto. Na taj način ih nećete zameniti. Ako nemate sprej za suzbijanje vlage, koristite dizel.

Ako je temperatura motora i dalje niska

Performansa motora i grejača biće niska. Razlog tome može biti neki problem u termostatu ili je spoljna temperatura niska. Da biste rešili ovaj problem, potrebno je da prekrijete deo hladnjaka, smanjujući na taj način zamrznutu površinu. To možete učiniti komadom kartona ili plastičnom kesom, stavljajući ih ispred rešetaka. Pokazaće Vam se koliku površinu hladnjaka treba da pokrijete kroz probni rad i pokazivanje greške. Počnite od ¼ i nastavite svoj put, stalno prateći termometar. Tako ćete uvideti da li je površina hladnjaka koju ste pokrili dovoljna da reši problem.

Nemojte uopšte kretati bez antifriza

Ako nema antifriza u hladnjaku motora i nemate da ga stavite, koristite alkohol. Imajte u vidu da motor može stati bez antifriza.

Takođe možete dodati alkohol u sredstvo za čišćenje prozora da se ne zamrzne.

Ako je remen ventilatora ili generatora prekinut
 
a nemate rezervni, možete koristi najlon čarapu ili sopstveni kaiš. Čak i bez kaiša, možete putovati nekoliko kilometara ako kaiš pokreće samo generator a ne pumpu za vodu!

Ako nemate rezervni osigurač
 
Tokom zime usled kratkog spoja zbog vlage, ili preopterećenosti uzrokovane stalnim korišćenjem elektrike - svetla, brisači stakala, grejač, grejač stakala, itd. osigurači češće iskaču. Ako nemate rezervni osigurač u kolima, možete koristiti žicu iz kabla, stalno imajući u vidu da je jedna žica jednaka 2A (ampera).

Brisači stakala

Ako se jedan brisač stakla pokvari, pokušajte da nađete debelu žicu koju ćete zavezati za onu koja još uvek radi.

Brave

Ako ne uspete da otvorite auto jer se brava zamrzla, upotrebite upaljač da zagrejete ključ. Stavite ga u bravu i sačekajte malo da se led otopi. Ne vršite pritisak na ključ, ako vidite da se brava ne otključava. Opet zagrejte ključ.

Šrafovi na točkovima

Ako morate da menjate gumu i izgubite šrafove u blatu ili snegu, možete…pozajmiti od drugih točkova. Uzmite po jedan šraf iz svakog točka i stavite na točak čiju gumu menjate. 
 
Ne treba da zaboravite da:
  1. Sposobnost brzog zaustavljanja i kontrole nad autom su manji  na vlažnom putu i minimalni na snegu ili ledu, tako da je razdaljina potreba za kočenje duplo veća od normalne kada pada kiša i desetostruko veća kada ima leda!
  2. Ne krećite ako nemate potpunu vidljivost i dok svi putnici nisu ušli u auto. Često je staklo zamagljeno zbog disanja. Loša vidljivost sprečava vozača da na vreme uoči opasnost koja vreba i može da utiče na njega da trenutne uslove protumači na pogrešan način. 
  3. Pažljivo kočite. Kada morate da kočite, nagazite pedalu što nežnije, ako Vaš auto ne raspolaže ABS-om. Trenje između puta i gume je manje kada je površina puta vlažna, dok trenje između kandže i diska kočnice ostaje skoro isto. Postoji veća verovatnoća da se točkovi „blokiraju“ kad je površina vlažna, nego kada je suva. Blokirani tročkovi mogu dovesti do gubljenja kontrole nad kolima.
    Naravno, ako Vaš auto ima ABS, možete nagaziti pedalu jako koliko hoćete, jer sa ABS-om točkovi ne mogu da se blokiraju.
  4. Upamtite da ako okrenete volan većom brzinom a auto ne skrene, čak i ako pritisnete pedalu, rešenje je da malo smanjite okretanje volana.
  5. Što je veća brzina na vlažnom putu, veća je verovatnoća od proklizavanja.
  6. Možete uz pomoć sledeće metode izračunati da granica sigurnosti na vlažnom putu iznosi četiri sekunde,: Momenta kada vaše vozilo prolazi neku referentnu tačku glasno izgovarate „hiljadu stotina i jedan“, „hiljadu stotina i dva“, „hiljadu stotina i tri“, hiljadu stotina i četiri“. Kada dovršite ovu frazu prošli ste granicu sigurnosti.
Srećan put!!!